Levandulový med

500 g levandulové nati v plném květu 3 citróny 3 kousky skořice vcelku 1,5 - 2 kg cukru 750 - 1000 ml vody Levanduli opláchneme, vložíme do kastrolu s vodou, přidáme pokrájené citróny, skořici a po 20 minutách varu odstavíme. Vše pak necháme 24 hodin vyluhovat. Po scezení přidáme cukr a postupně na mírném ohni za stálého míchání odpařujeme. Hustou medovou hmotu plníme ještě horkou do nahřátých sklenic.
Třezalkový med

4 hrsti čerstvých květů třezalky (i se zelenými lůžky) 1 litr vody 1 kg pískového nebo krystal cukru 1 citron 1 pomeranč Květy opláchněte, zalijte vodou, přidejte nakrájený pomeranč a citron bez kůry a bez pecek. Vařte asi 20 minut, nechejte vychladnout a louhovat do druhého dne. Přeceďte, do vývaru přidejte cukr a vařte až do zhoustnutí. Horký med plňte do skleniček a po zavíčkování ho obraťte dnem vzhůru. Pomáhá při stresu a neklidném spánku.
Jitrocelový med

30g napolo usušených jitrocelových listů 25 g čistého lihu 225 g vařící vody 300 g krystalového cukru Jitrocelové listy natrháme nebo nařežeme nerez nožem a zalijeme lihem. Když líh vsákne do listů, přidáme vařící vodu a necháme za občasného promíchání 24 hodin stát. Pak kapalinu protlačíme zlehka plátnem, přidáme cukr, svaříme a naplníme do lahviček. Zazátkujeme a uložíme v temnu a chladnu.Užíváme po lžičkách při zánětech horních cest dýchacích.
Podbělový med

250 g květů podbělu 1,5 litru vody 1 pomeranč 1 citron 1,5 kg cukru (ideálně hnědého) Květy zbavíme zelených zákrovů, přelijeme vroucí vodou a necháme půl dne stát. Poté výluh scedíme, přidáme ovoce nakrájené na kostičky i s trochou kůry, cukr a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Ještě horký plníme do sklenic pod víčka. Podbělový med se vyplatí dělat o něco řidší, protože když později ztuhne, musí se ze sklenic pracně vydlabávat.
Med ze smrkových výhonků

Varianta č. 1: 1 kg mladých smrkových výhonků 3 celé citrony 1,5 litru vody 1,5 - 2 kg cukru Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a vaříme 20-30 minut. Vše poté necháme do druhého dne vyluhovat. K macerátu se po scezení přidá cukr a vše se za stálého míchání odpaří do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje.
Varianta č. 2: 2 litry mladých smrkových výhonků listy lesního jahodníku cukr Zavařovací sklenici o objemu 2 litrů naplníme mladými smrkovými výhonky, zalijeme po okraj vodou a umístíme na 4 dny na slunné místo (např. za okno). Výluh vzápětí slijeme do hrnce, přidáme čerstvé listy jahodníku a na mírném ohni vše vaříme 20 minut. Po odstavení scedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka plníme do uzavíratelných sklenic. Je to zdravá bomba.