Corona s limetkou nebo radler alias pivo s limonádou – to snad znají už i abstinenti. Zkuste ale následující méně obvyklou pivně koktejlovou inspiraci... výsledek je lepší, než jak to na první pohled vypadá.
1. Black & Tan (Černý a snědý)
Klasika pivních míchaných nápojů. U nás tzv. řezané pivo. Dá se to ale vytunit Guinnessem nebo jakýmkoli jiným stoutem a svrchně kvašeným ejlem (pivem stylu „ale“), ale funguje to stejně dobře i s naším českým ležákem. Nejprve naplňte sklenici do poloviny světlejším pivem, poté opatrně (klidně i pomocí lžíce držené nad hladinou) dolijte tmavým pivem.
2. Black Velvet (Černý samet)
Luxusnější verze předchozího mix drinku, místo světlého piva použijte šampaňské – značku už ponecháváme pouze na vaší chuti a peněžence.
3. Black & Black (Černý a černý)
‚Ovocnější‘ varianta černého a snědého, opět jako u všech předchozích v poměru půl na půl – může to být stout nebo jiné tmavé pivo, klidně i spodně kvašené a české provenience. K němu použijte šťávu/džus z černého rybízu, a ten také vlijte do sklenice jako první.
4. Tango
Do sklenice dejte nejdřív led, na dno nalijte 2 cl grenadinového sirupu a celé to doplňte čtvrtlitrem piva. Smíchejte, pijte.
5. Irish Car Bomb (Irská bomba v autě, nebo snad Bomba v irském autě?)
Trochu variace na českou klasiku jménem „magické oko“, akorát místo desítky či dvanáctky a zelené použijete Guinness, irskou whiskey Jameson a Irish Cream od Bailey’s. Sklenici naplňte pivem a vhoďte do toho šikovně panáka, kde je půl na půl smíchána whiskey s likérem.
6. Mixer
Půllitr piva fortifikovaný středně velkým (4 cl) panákem Jagermeistera. Pozor, je to jako vypít dvě piva najednou, a že se to pije samo!
7. Red Eye (Červený voko alias dryák)
Pivní verze Bloody Mary. Smíchejte asi třetinku (3 dcl) světlého piva s deckou (1 dcl) rajčatové šťávy neboli tomatového džusu, zastříkněte tabascem nebo podobnou pálivou přísadou, opepřete a dozdobte skrojkem citronu, řapíkatým celerem atd.
8. Blue Beer (Modré pivo)
Led, na to pivo a do něj likér Curaçao, cca v poměru 10:1 (na decku piva centilitr likéru). Výsledná barva nebude blankytně modrá, ale spíše do tyrkysova až zelena – trochu něco jako zelené ‚velikonoční‘ pivo.
9. Snakebite (Uštknutí)
Pokud vám cider (zkvašený mošt) z běžně dostupných zdrojů přijde moc sladký (buďto je doslazovaný nebo málo prokvašený, případně obojí), vylepšete ho formou drinku „hadí uštknutí“. Sladký cider se v poměru půl na půl mísí dobře s téměř všemi běžnými styly piv (ležák, ejl i stout). Sladkost se zmírní a pivo se promění na jinou, kupodivu příjemně poživatelnou tekutinu s lehce omamnými účinky.
10. Tagada
Jakékoli světlé pivo + kvalitní jahodový sirup – do jedné třetinky piva cca jeden poctivý panák sirupu.
11. Summer Hoedown (Letní dupák)
Tohle si schovejte na letní dny: rozmixujte meloun a rozmíchejte ho v poměru 1:4 s ‚bílým‘ pivem, jako je například Hoegaarden, nebo vyzkoušejte některé z českých či bavorských pšeničných piv.
Anketa
Jaký je váš názor na pivní koktejly?
A jestli se vám nepozdává míchané pivo, zkuste míchaná vejce – 9 tipů, jak je umíchat tak, že je pak budete chtít jíst každý den.