1. Blesková dýňová polévka
V podstatě neexistuje nic jednoduššího. Připravte si: 4 lžíce olivového oleje, 2 nakrájené cibule, kilo nakrájené dýně, 700 ml zeleninového vývaru, 140 ml smetany nebo mascarpone, 4 plátky chleba, dýňová semínka. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte dýni a chvíli opékejte. Potom přilijte vývar, osolte, opepřete, přilijte smetanu a vařte do změknutí. Polévku poté rozmixujte. Chleba nakrájejte na kostičky a osmažte. Polévku podávejte s krutony a dýňovými semínky.
2. Dýňové rizoto
Potřebujete: 1 menší dýni, olivový olej, 2 stroužky česneku, 8 jarních cibulek, 25 g másla, 200 g rýže na rizoto, kmín, koriandr, 1 litr zeleninového vývaru, 50 g nastrouhaného parmazánu. Přehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na kostičky, pokapejte olejem a vložte do trouby na 30 minut. Mezitím si na másle i osmažte cibulku a česnek, přidejte rýži a kmín. Zalijte vývarem a vařte, dokud se vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pak přidejte dýni, parmazán a koriandr. Podávejte posypané piniovými oříšky.
3. Dýňové smaženky
A teď z méně zdravého soudku - dýňové smažené šišky. Ingredience: půl kila dýně, 120 g mouky, špetka soli, skořice, prášek do pečiva, 2 vajíčka, olej na smažení, cukr na obalení. Dýni povařte do měkka. Osušte ji a nechte vychladit. Pak ji rozmixujte, přidejte ostatní ingredience a smažte ve formě šišek. Ještě horké obalujte v cukru.