Těm nenáročným stačí na sváteční příležitost koupit flašku něčeho ostřejšího, ale když chcete být trochu kreativní, máme pro vás pár lahodných tipů, které zaženou silvestrovský holomráz, a ani nemusí být horké.
1. Mojito punč s granátovým jablkem
Co budete potřebovat: 1 granátové jablko, 1 svazek máty, led, 1 šálek cukru, 2 a půl šálku džusu z granátového jablka, 1/2 šálku limetkové šťávy, 2 šálky bílého rumu, 2 šálky minerálky.
Jak na to: Abyste mohli vytvořit takovýhle ledový prstenec, budete potřebovat formu na bábovku. Odstraňte semínka z granátového jablka, rozložte je po dně formy a zakryjte je lístky máty. Zasypejte je pak kostkami ledu a nakonec zalijte vodou - led zabrání tomu, aby vám ve formě semínka a máta jen tak plavala. Dejte celou formu do mrazáku aspoň tak na šest hodin.
Nahrubo pak nasekejte zbytek lístků máty, přidejte ji k šálku cukru a vody na pánev. Na mírném ohni vše přiveďte k varu a pak asi pět minut poduste. Pak pánev sundejte z plotny a nechte aspoň dalších deset minut odstát, aby si sirup vzal co nejvíce chuti z máty. Zceďte a oddělte sirup od lístků.
Mátový sirup, šťávu z granátového jablka, limetek, rum a minerálku pak smíchejte ve velké míse. Na hodinu punč nechte odstát v lednici a těsně před podáváním z mrazáku vyndejte formu s ledem. Spusťte na formu horkou vodu a snadno byste pak měli celý prstenec uvolnit. Máte hotovo.
2. Punč Devět tančících žen
Co budete potřebovat: (na vanilkovo-skořicový sirup) 4 celé skořice, 1 vanilkový lusk (rozříznutý a bez jadérek), 1 hrnek cukru a šálek vody;
(na chai čaj) vodu a min. tři sáčky chai čaje;
(na punč) 750 ml skotské (vaší oblíbené), 2 šálky cream sherry (vašeho výběru), 3/4 šálku čerstvé šťávy z citrónů, 1 a půl šálku vanilkovo-skořicového sirupu, 2 šálky chai čaje, 1/8 šálku rumu Angostura a 6 plátků pomeranče, badyánu a kostek ledu na ozdobu.
Jak na to: Ve středně velké pánvi si smíchejte cukr s vanilkou, skořicí a šálkem vody. Na středním ohni pomalu směs přiveďte k varu a pak odstraňte z tepla. Hodinu nechte odstát a pak sirup slijte, abyste z něj dostali lusk a skořici. Uvařte si mezitím vodu na chai čaj, který nechte vylouhovat cca 4 minuty a pak odstraňte sáčky. Přejděte pak k přípravě samotného punče. Ve velké míse si smíchejte skotskou, sherry, citrónovou šťávu, sirup, čaj, rum a pak nechte aspoň 4 hodiny odstát v lednici. Navrch pak dejte plátky pomeranče, badyánu a kostky ledu s brusinkami.
3. Brusinkovo-zázvorový cider s rumem
Co budete potřebovat: 3/4 šálku cukru, 3/4 šálku vody, 1 a půl šálku brusinek, kus oloupaného zázvoru nakrájeného na tenké plátky, Captain Morgan Black Spiced Rum, ledové kostky, šumivý jablečný mošt (zkuste F. H. Prager, je skvělý) a pocukrované brusinky na ozdobu.
Jak na to: Cukr, vodu, brusinky a zázvor si dejte na pánev a na středním ohni míchejte, dokud vše nepřivedete k varu. Pak odstraňte z tepla a míchejte ještě chvíli, aby sirup přijal co nejvíce chuti. Pak jej slijte a dejte vychladit do lednice. Po jedné až dvou lžičkách sirupu rozdělte do sklenic. Přidejte do každé panáka rumu, pořádně zamíchejte, přidejte kostky ledu a dolijte zbytek jablečným moštem. Stačí pak ozdobit slazenými brusinkami a máte hotovo.
4. Sváteční gin punč
Co budete potřebovat: 600 ml Tanqueray London Dry, 170 ml čerstvé citrónové šťávy, 300 ml čaje earl grey, 190 g cukru, 30 ml pomerančového likéru.
Jak na to: Uvařte si čaj earl grey, nechte vylouhovat a pak ho dejte aspoň na 5 hodin vychladit do lednice. Smíchejte si v míse gin, citrónovou šťávu, cukr a pomerančový likér. Poté přidejte čaj. Podávejte ozdobené badyánem, plátky pomeranče nebo snítkou rozmarýnu.
A pokud chcete nějaké to bezalkoholové osvěžení, zkuste tyto recepty na smoothie.