V případě červeného rybízu máte klasicky tři možnosti: džem/marmeládu, koláče nebo zamrazit na "horší časy". Vlastně čtyři - nechat rybíz rybízem na pospas ptactvu.
Zkusili jsme vám ale najít pár jiných, nekonvenčních nápadů. Jste připraveni na rybízové obžerství?
1. Jogurt s karamelem a rybízem
Budete potřebovat: 1 a půl hrnku červeného rybízu, 2 hrnky bílého jogurtu, 1 citrón, 1/4 lžičky skořice, 3 lžíce cukru krupice
Jak na to: V hrnci společně míchejte červený rybíz a lžíci cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se z rybízu nezačne uvolňovat šťáva. Poté hrnec odstavte, z citrónu si nastrouhejte jeho kůru a smíchejte ji s rybízem. Ve vedlejší misce si mezitím rozmíchejte jogurt se skořicí. Rybíz rozdělte do mističek, které jsou vhodné na použití do trouby. Na něj dejte ochucený jogurt a navrch nasypte zbývající cukr. Plné misky dejte na plech a v rozehřáté troubě s vrchním ohřevem "grilujte" cca 4 až 5 minut. Vrstva cukru na povrchu jogurtu vám jemně zezlátne. Dezert nechte vychladnout a uložte na 30 minut do lednice.
2. Rybízové želé s mascarpone
Budete potřebovat (na maskarpone): 1/2 litru smetany ke šlehání, 1 lžíci citrónové šťávy
Jak na to: Ve vodní lázni si ohřejte smetanu - bude to trvat asi tak 15 minut a ideálně by měla mít 90 stupňů. Přidávejte citrónovou šťávu a míchejte, dokud se vám smetana nevysráží. Odstavte z lázně a nechte smetanu vychladit. Dejte ji do plátýnka, vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu, a vzniklé maskarpone dejte do sklenic a vychladit. Pak přejděte k želé.
Budete potřebovat (na želé): 1 kg červeného rybízu, 500 g želírovacího cukru, 300 ml vody, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček kyseliny citronové.
Jak na to: Omytý a otrhaný rybíz v hrnci rozmačkejte, přidejte vodu a ohřívejte za stálého míchání - ale nesmí se vám začít vačit. Tuhle ovocnou kaši necháte v sítu nebo utěrce vykapat ze šťávy. Měli byste mít tak 800 až 900 ml. Želírovacího cukru přidejte v závislosti na množství šťávy. Promíchejte, přidejte vanilkové cukry a kyselinu citrónovou. Jakmile máte smícháno, začněte vařit - 30 minut je vhodná doba od okamžiku, kdy vám začne směs bublat.
3. Rybíz ve víně
Co budete potřebovat: Půl litru sladkého vína, skořici, hřebíček, 4 litry rybízu,
Jak na to: Cukr, skočici a hřebíček přidáme do vína a vaříme jej zhruba 10 minut, než do vína přidáme i rybíz. Vařte do husta a pak slijte do připravených, předehřátých sklenic.
Výtečný (samozřejmě alkoholický) rybízák, muffiny a sirup najdete na další straně...