S jahodami to není jen samá legrace. Musí se zpracovat v poměrně rychlém čase a pokud jste jimi už natolik zavalení, že prostě nemůžete vyplodit nic interesantního, věřte, že je více řešení, než jen šlehačka a cukr. Inspirace je dost, stačí si vybrat. My jsme se nadchli pro tahle řešení.
1. Jahodová limonáda s vodkou
Co budete potřebovat: vodka, citróny, jahody, popřípadě i třtinový cukr
Jak na to: Udělejte si ideálně kombinovaný hořkosladký drink. Poměry záleží víceméně na vás, já se většinou snažím o jahody vůči citrónu 70 ku 30 % (aby to nebylo extrémně přeslazené). Jahody rozmixujte, nalejte do džbánu s ledem, přidejte šťavu z vymačkaných citrónů a dolijte vodkou podle svého vkusu a snášenlivosti. Někteří ještě přidávají i třtinový cukr. Smíchejte, máte hotovo. Až k smíchu jednoduché.
2. Jahodový mražený jogurt
Co budete potřebovat: 4 šálky mražených jahod, 3 lžičky medu, půlka hrnku obyčejného jogurtu, lžíce citrónové šťavy
Jak na to: Je to velmi jednoduché - všechny ingredience nasypte do mixéru a nechte ho se činit, dokud nemá směs krásnou krémovou konzistenci. Pak výsledek dejte do vhodné vaničky. Takto ji v mrazáku můžete skladovat až jeden měsíc.
3. Jahodové plátky
Co budete potřebovat: jahody, 2 lžičky cukru, citrónová šťáva
Jak na to: Jahody mixujte dojemna, abyste neměli žadné hrudky. Pak vše shrňte do hrnce, smíchejte s trochou citrónové šťavy a přidejte aspoň tři lžičky cukru. Pořádně promíchejte a vařte zhruba deset minut, dokud směs nebude tužší a lepivá. Vzniklý "džem" rozprostřete na pečící papír a zhruba tři hodiny při cca 170 stupních pečte v troubě. Když máte hotovo, vytáhněte si kráječ na pizzu a vykrájejte ovocné plátky. Máte hotovo!
4. Jahodová zmrzlina
Co budete potřebovat: 20 středně velkých jahod, půl hrnku cukru a hrnek vody (a především ta krásná tvarovátka na zmrzlinu, které se dají všude celkem levně sehnat)
Jak na to: Odkrájejte z jahod stopečky a všechny ingredience pak rozmixujte. Na další krok potřebujete výše zmiňovaná tvarovátka - směs do nich vlijte a nechte minimálně 3 hodiny v mrazáku. Až bude hotovo, možná bude potřeba trochu formičky opláchnout v teplé vodě, abyste z nich mohli zmrzliny snadno vyjmout. Voila! Máte vlastní jahodové nanuky.
5. Jahodové cookies
Co budete potřebovat: jednu třetinu hrnku cukru, vejce, 110 g Hery, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, špetka soli, lžička kypřícího prášku, 60 g čokolády na kousky, hrnek jahod (rozmixovat) a 8 jahod (nakrájených na kousky)
Jak na to: Z ingrediencí uděláme těsto. Postupně přidáme rozmixované jahody, posléze i jahody nasekané na kousky a čokoládu. Po těchto ingrediencích už mícháme opatrně a na plech s pečícím papírem si nadávkujeme směs. Peče se zhruba 8 minut na 180 stupňů.
6. Kuře na balsamiku s jahodami
Co budete potřebovat: vykostěná kuřecí prsa, jeden šálek balzamikového octa, pepř, sůl, 2 šálky čerstvých jahod (nakrájených na kousky), mozzarella (nahrubo nakrájená) a čerstvě nasekaná bazalka.
Jak na to: Kuře si v sáčku naložte s balsamikem a nechte aspoň půl hodinky chladit. Až budete moci, začněte vařit. Předehřejte si na začátek troubu na 200 stupňů a kuře dejte do zapékací misky. Zalijte ještě zbytkem balzamika, posolte, opepřete (nešetřete) a pečte po dobu 30 minut. Mezitím si smíchejte trochu balsamika, nasekané jahody a mozzarellu s bazalkou. Budete mít jemnou salátovou směs, kterou si pak na hotová kuřecí prsa rozprostřete, jakmile je dopečete. Pěkné, že?
A pokud chcete víc sladkého osvěžení, tady máte 4 recepty na lahodné krémové zmrzliny.