fb pixel
Vyhledávání

8 důvodů, proč ještě dnes začít jíst pohanku

Ta potravina je v podstatě zázrak.

Markéta Lukášková
Markéta Lukášková 19.3.2014, 18:30

Pohanka je lidmi mylně považována za obilninu. Přitom je to rostlina příbuzná rebarboře a šťovíku. Stejně jako obilniny má v sobě škrob a proto se dá v kuchyni využít místo nich. Svým složením a obsahem látek důležitých pro zdraví je narozdíl od obilnin pohanka nenahraditelná. 450px-Fagopyrum_sagittatum Wikipedia.org  

1. Cévy

Pohanka obsahuje velké množství látky zvané rutin. To je chemická sloučenina, která výrazně přispívá k léčbě poškozených a křehkých cév v těle. Tepelným zpracováním se však obsah rutinu v pohance snižuje, proto nikdy není dobré při vaření přesáhnout teplotu 80 stupňů celsia.  

2. Hemoroidy

Pohanka se doporučuje jako jedno z nejúčinnějších přírodních léčiv na hemeroidy. Právě kvůli rutinu a vysokému obsahu vlákniny usnadňuje trávení a léčí poškozené cévy, tedy i křečové žíly a hemoroidy.  

3. Je bez lepku

Narozdíl od obilnin pohanka neobsahuje lepek. To znamená, že je vhodná pro cukrovkáře a lidi trpící celiakií nebo lidi s chorobami tenkého střeva. Je dobře stravitelná a proto je vhodná jako plnohodnotná náhražka mouky.  

4. Na sladko i na slano

Pohanka se dá uvařit na sladko i na slano. Můžete z ní udělat palačinky, zahustit s ní polévku nebo uvařit kaši k snídani. Oblíbené jsou také sladké nebo slané pohankové placky.  

5. Vředy

Pohanka je přírodní lék na žaludeční a dvanáctníkové vředy. Samozřejmě nezpůsobí, že by vředy zmizely, ale její dlouhodobější konzumace snižuje bolest a přecitlivělost na jiná jídla.  

6. Menstruace

Proto, že regeneruje cévy, je pohanka vhodná i na snížení bolestí při menstruaci nebo zmírnění premenstruačního syndromu.  

7. Opary

Pohanka obsahuje hodně vitamínu B a lysin, obě látky pomáhají při prevenci proti oparům a popraskaným rtům.  

8. Cholesterol

Pohanka obsahuje hodně kyseliny linoleové, která dlouhodobě snižuje procentu cholesterolu v krvi. Snižuje se tak riziko infarktu.  

9. Játra

Cholin obsažený v pohance zajišťuje přenos nervových impulsů do mozku a do nervosvalové ploténky. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články