1. Piet Mondrian
www.hrothstein.com Nizozemský malíř a vůdčí osobnost neoplasticismu. Jeho abstraktní malby využil v šedesátých letech Yves Saint-Lauren jako vzory pro svoje modely.
2. Jackson Pollock
www.hrothstein.com Jeden z nejslavnějších amerických malířů a zástupce abstraktního expresionismu. Jeho obrazy jsou identifikovatelné na první pohled. Tohle jídlo lze identifikovat jen těžko.
3. René Magritte
www.hrothstein.com Belgický surrealista, který se rychle proslavil i ve Francii. Kritika jeho dílo ocenila až na sklonku jeho života. Magrittovy malby se vzpírají tomu, aby byly odrazem skutečnosti. Stejně jako tenhle krocan.
4. Vincent Van Gogh
www.hrothstein.com Nejslavnější nizozemský malíř byl za svého života známý jen kvůli historce s uchem. Po jeho smrti se ale stovky jeho maleb dočkaly uznání a dnes patří k nejdražším na světě. Jídlo podobný osud postihnout nemůže. Buď chutná, nebo jde navždy do koše.
5. Mark Rothko
www.hrothstein.com Expresionista lotyšského původu původně studoval na elitním Yale, ale nakonec ho začalo vábit umění, takže jednu z nejuznávanějších škol opustil a šel studovat malování. Dneska je v Lotyšsku na známkách a jeho obraz, jehož jedlou variaci vidíte na fotce, se v roce 2012 prodal za necelé dvě miliardy korun.
6. Georges Seurat
www.hrothstein.com Rodilý Pařížan a zakladatel neoimpresionismu. Jak pochopíte z obrázku, jeho nejslavnější technikou bylo skládání obrazů z jednotlivých bodů. Alespoň při jídle nepotřebujete nůž.
7. Julian Schnabel
www.hrothstein.com Úspěšný newyorský malíř a momentálně i úspěšný režisér. Jeho obrazy se rády propadají do chaosu, ale jejich prodejem získal dost peněz na to, aby mohl zprodukovat první filmy. Dnes je držitelem dvou Zlatých glóbů a sem tam něco črtne.
8. Andy Warhol
www.hrothstein.com Popsat na dvou řádcích Andyho Warhola? Tak to hodně štěstí. Jeho pop artové čtvrtinky jsou na talíři imitovány za pomoci všech dostupných surovin. Jestli to tam nevidíte, tak nemáte pro umění ten správný cit. Alespoň tak mi to kdysi ve škole vysvětlovali.
9. Cindy Sherman
www.hrothstein.com Americká fotografka Cindy Sherman kdysi pochopila, že nejlepším subjektem je ona sama. Začala tvořit konceptuální autoportréty a to z ní udělalo ikonu. I proto tu místo talíře autorka používá svůj vlastní obličej. Dobrou chuť.
10. Pablo Picasso
www.hrothstein.com Z kulatého talíře uděláte kubismus jenom pomocí kladiva. Pablo by určitě byl na podobnou večeři hrdý, i když v jeho rodném Španělsku by se pravděpodobně servírovaly trochu jiné suroviny. Tak hlavně se při tom jídle nepořežte a zkuste si někdy zajít do galerie (nikoliv nákupní). Umění je tam nejedlé, ale přesto občas k sežrání.
A co takhle umělecky zpracované hamburgery?