Kdo by neměl rád cheesecake? A kdo by se nezamiloval na první pohled (i po ochutnání) do duhového cheesecaku?! Tohle prostě musíte zkusit. Je to totiž vážně velmi jednoduché.
Co budete potřebovat na základ: 200 g vašich oblíbených sušenek (stačí máslové) nalámané na kousky, 100 g másla (rozpuštěného), špetku skořice a 2 lžičky cukru.
Budete také potřebovat dortovou formu a alobal, kterým ji obalíte zespodu a ze stran, aby byla voděodolná. Prozatím ale půjde takto do trouby se základem, který cheesecake potřebuje.
Jak na to: Sušenky rozmixujte a přijdete k nim rozpuštěné máslo, cukr i skořici. Jakmile máte hotovo, směs si vyložte do dortové formy a dejte péct do trouby, kterou jste si předehřáli na 180 stupňů Celsia. Pečte tak cca 10 minut.
Co budete potřebovat na dort: 4 balíčky smetanového sýra (třeba Philadelphia nebo Buko - pokojová teplota), 1 a 1/3 šálku cukru, 2 lžičky vanilky, špetku soli, 1 šálek zakysané smetany, 1 šálek smetany, 4 vejce a několik potravinářských barviv - červenou, žlutou, modrou, fialovou a zelenou.
Jak na to: Šlehejte smetanový sýr, dokud není pěkně hladký (asi 4-5 minut). Pak přidejte cukr, sůl a vanilku a znovu míchejte do hladka. Přidávejte po jednom vejci a ať po každém z nich následuje trocha zakysané a obyčejné smetany. Měli byste mít ke konci hedvábně hladkou směs.
Tu si rozdělte do misek podle toho, kolik potravinářských barviv máte. Obarvěte je, pořádně si se zamíchejte, abyste neměli pochybnosti, že se vám někde barva málo promísila.
Teď si připravte vaši dortovou formu s hotovým sušenkovým základem. Bokem si připravte vyšší plech, který bude sloužit jako vodní lázeň. Abyste docílili toho skvělého duhového efektu, musíte postupně všechny barvy nalít na sebe, do středu dortu. Není na to nich těžkého, jak sami vidíte.
Jak na sobě máte všechny barvy, vezměte naplněnou dortovou formu a položte ji do plechu. Ten zalijte vařící vodou a vše vložte do vyhřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Budete cheesecake péct zhruba 1 hodinu a 45 minut.
Dortu musíte dovolit, aby se postupně a opatrně ochladil. Proto pootevřte vypnutou troubu a asi hodinu cheesecake nechte ležet ve vodní lázni, aby se trochu zchladil - jinak by vám mohl popraskat.
Tenhle duhový zázrak nepotřebuje žádnou polevu. Ale poté, co ho vytáhnete opatrně pomoci špachte z dortové formy a necháte na hodinu odpočinout v lednici, ho můžete zalít tmavou čokoládou a posypat nastrouhaným kokosem. To překvapení, když ho posléze rozkrojíte, je k nezaplacení!
A vy máte hotovo. Jak se vám povedl? A na co se vrhnete příště? Pokud vás ještě cheesecaky neomrzely, tady máte seznam 11 skvělých receptů. Tak na co čekáte?