Chilli budete žít
Před třemi lety se konala konference American Heart Association's Scientific Sessions 2020 a zúčastnili se jí kardiologové, kardiochirurgové, vědci, kteří se zabývají kardiovaskulárním systémem… no prostě srdcaři. A mezi nimi byl i kardiolog Bo Xu, který vede výzkum na specializované klinice v Clevelendu. Ten si v posledních letech získal značnou popularitu, protože se svým týmem publikoval studii o tom, že konzumace chilli papriček může člověku prodloužit život.
Samozřejmě, že situace je trochu komplikovanější. Neznamená to, že když budete jíst výhradně chilli papričky, dokážete přežít Helenu Vondráčkovou. Zaprvé, takhle svět nefunguje. Zadruhé, doktor Bo Xu nemá ještě dostatek důkazů pro finální verdikt. A zatřetí, nikdo nepřežije Helenu Vondráčkovou.
Co ale výzkum na Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute předběžně zjistil, je, že v porovnání s lidmi, kteří ostré jídlo nejedli nikdy, mají fanoušci chilli o šestadvacet procent menší šanci umřít na problémy spojené s kardiovaskulárním systémem a o třiadvacet procent větší šanci přežít rakovinu. „Opět se ukazuje, že příjem a složení potravy má ohromný vliv na všechno,“ dodává doktor Xu.
Pikantní studie
Výsledky pocházejí ze studia zdravotních obtíží a zároveň stravovacích návyků téměř šesti set tisíc lidí ze Spojených států, Itálie, Číny a Íránu. „Samozřejmě bude potřeba výsledky podpořit konkrétnějšími studiemi, kontrolními skupinami a podobně,“ vysvětluje dr. Xu. „V tuto chvíli nemůžeme rozhodně říct, že chilli paprička vám prodlouží život.“
Vypadá to ale, že trochu pálivého v jídle neškodí, spíš naopak. Tak… co chystáte k večeři?