fb pixel
Vyhledávání

Jak správně ‚namícháte‘ Bondův koktejl?

Dobrého barmana poznáte podle šlí, tedy kšand – znamená to, že má přípravu koktejlů doslova v malíčku. Já jsem tam pak už byla doslova jen na ozdobu.
Zdroj: Bugsy´s Bond

„Protřepat, nemíchat.“ Takhle filmový James Bond instruoval barmany. Jenomže jaký smysl tkví vůbec v tom „protřepání“? Nebyla by vodka s Martini lepší naopak dobře smíchaná? Pravda leží na dně koktejlových sklenic.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 1.10.2015, 18:10

Je to víc jak 60 let, co se barmanská obec do krve přela o to, co je lepší – má se koktejl Vodka Martini jen protřepat, nebo promíchat? Jestli jste už někdy zkoušeli machrovat na nevinného barmana svou brilantní znalostí jedné z nejzprofanovanějších hlášek filmové historie, měli byste o Vodce Martini něco vědět. Koneckonců, za necelý měsíc bude v kinech nový díl bondovské série Spectre. Takže v baru napříště už nesmíte nikoho zklamat.

Legenda bondovského koktejlu začala už v roce 1953, kdy Ian Fleming vydal svůj první román s agentem 007 – Casino Royal. V té době byl James Bond ‚barovým poradcem‘ jen v knize. Poprvé ‚naživo‘ poučil barmana, jak umíchat jeho oblíbený koktejl, až ve filmu Goldfinger, kdy si řekl o „Martini s vodkou“, ale nespecifikoval přesně druh. Až po ochutnání barmana pochválil a jen tak mimochodem dodal „místo bramborové vodky obilnou“. Barmanské komunitě tímhle slušně nahrál a od té chvíle se ve filmech vystřídaly celkem tři obilné vodky. Ta čtvrtá bude v novém filmu s agentem 007 Spectre. Je to tentokrát druhá ultraprémioná polská žitná vodka Belvedere.

Protože má do kin přijít další, v pořadí už dvacátý čtvrtý bondovský film, nemohli jsme si nechat ujít příležitost sami umíchat tenhle koktejl. A kde jinde by to šlo lépe, než v pražském Bugsy's baru. Co se týče barmanského umění, přišli jsme tam doslova jako nepolíbení laici. A odešli jsme sice také jako laici, ale políbení a s esem v rukávu. Jestli jednoho dne někdo z nás čirou náhodou potká Daniela Craiga nebo jiného ‚Bonda‘, víme, co a jak máme dělat. A vy též – není to nakonec vůbec složité.

Připravíte si: 5 cl Belvedere vodky a 2 cl Martini, shaker musí být naplněný ledem. Nalijte do něj vodku i martini, uzavřete a pořádně protřepejte – ne však příliš dlouho, jinak se alkohol příliš promísí s vodou. Právě takhle část, jak poznat, kdy přestat třepat, je vyloženě o cviku a zkušenostech – ani moc krátce, ani moc dlouho, prostě přiměřeně. Slijte koktejl do sklenice. Ořízněte si z citrónu kus jeho kůry, nad drinkem ji jemně stiskněte mezi prsty. Otřete s ní sklenici po okrajích, a pak ji vhoďte do koktejlu. A máte hotovo.

Tedy už zbývá jen prozradit, jaký rozdíl stojí mezi míchaným a protřepaným koktejlem. Barmané z celého světa se o jeho přípravě opravdu přeli víc jak 60 let. Na tohle dilema neodpověděl ale barman, nýbrž americký právník David A. Embury. Už v roce 1948 sepsal knihu The Fine Art of Mixing Drinks a přímo tam říká:

„Skutečný rozdíl mezi oběma metodami je jednoduchý. Protřepáním vznikne studenější koktejl rychleji než promícháním. Jelikož prochlazení je vysoce žádoucí v případě všech koktejlů, dává se protřepáním shakeru přednost. U některých nápojů ale přichází v úvahu ještě další hledisko – a tím je optická přitažlivost. Promíchaný koktejl zůstane vždy průzračný, protřepaný naopak zakalený. Matnost po chvíli, kdy koktejl stojí, sice zmizí, ale nikdy nebude mít křišťálovou průzračnost drinku, který byl promíchán.“

Jako neznalec jste nad tím mohli přemýšlet donekonečna, ale chce to doopravdy vidět - a také ochutnat. V Bugsy's baru je řada výjimečně zdatných barmanů, kteří by vám dokázali převyprávět o míchání koktejlů dlouhé příběhy. V rámci blížící se premiéry filmu Spectre teď dokonce Bugsy's nabízí fanouškům a milovníkům dobrého pití kurz 007 Mixology, kdy se za dohledu zkušeného barmana můžete naučit připravovat Vodku s Martini v praxi. Můžete vyzkoušet jak metodu se shakerem, tak i míchání – uvidíte co vám přiroste víc k srdci, nebo spíše k jazyku. Celý cca hodinový kurz je takovou projížďkou společnou historií Jamese Bonda a jeho oblíbeného drinku. Až nakonec odejdete, i s nově naučeným trikem v rukávu, dostanete ještě na rozloučenou dárkový kit – potřebné ingredience a koktejlové skleničky, abyste si mohli vodku s Martini umíchat/utřepat i večer (nebo kdykoli jindy) u sebe (nebo u někoho jiného) doma.

Mrkněte se na web 007Mixology.cz – organizátoři začnou brzy vypisovat termíny a na jeden kurz je kapacita cca deseti návštěvníků. Za celý kurz zaplatíte 1.007,- Kč. Takže jestli máte doma milovníka Bondovek, tímhle se mu rozhodně zavděčíte. Jak to tedy bude? Protřepat, nebo promíchat?

A TADY máte 7 drinků Jamese Bonda, od piva až po šampaňské.

Podobné články

Doporučujeme

Další články