fb pixel
Vyhledávání

Praha zažije Balkán, rakije a tarator potečou proudem! Co ochutnat na festivalu jídla z jihovýchodní Evropy?

+ DALŠÍ 3 FOTKY + DALŠÍ 4 FOTKY

Balkán Festival plný skvělého jídla, pití a hudby se blíží! V sobotu 28. března se Pražská tržnice v Holešovicích promění ve zmenšenou verzi Balkánského poloostrova a návštěvníkům akce nabídne to nejlepší z něj - jeho kuchyni a typickou energickou hudební produkci. Jsou pro vás slova jako ajvar, pljeskavica či kremšnite velkou neznámou? Nebojte, my vás představíme.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 17.2.2020, 11:16

Živili, kam se podíváš!

Nemáte čas nebo peníze (případně ani jedno) na to zajet si na pořádnou atmosférickou dovolenou na Balkánský poloostrov? Nevadí! On přijede za vámi, respektive do Prahy. V sobota 28. března od 12 hodin až do 21:30 se v Pražské tržnici v Holešovicích bude konat Balkán Fest, festival balkánského jídla, pití a hudby. Na místě zahrají DJs i živé kapely, to hlavní bude ale pochopitelně ochutnávat nejrůznější, pro balkánskou kuchyni typické dobroty.

Zaplatíte vstupné 100 korun (50 pokud jste student, děti a důchodci mají vstup zdarma), a pak už jen obcházíte jednotlivé stánky s měšcem zlaťáků a vybíráte si, zda ochutnáte pljeskavici, čevapi, ražnjići, kus býka na rožni, souvlaki, lignje na žaru, jadranské ryby, různé druhy ajvarů, burek, kremšnite nebo slaďoučké baklavy. Jídlo budou připravovat vyhlášení pražští kuchaři, ale i msitři, kteří přijedou přímo z Balkánu.

Že vám z výše uvedených slov jde leda hlava kolem a nevíte, co vlastně očekávat? V pořádku, my vám o té balkánké gastronomii něco málo povíme.

Zelenina je základ

Od Maďarska přes Bulharsko a Rumunsko až po Albánii. Tam všude vaří to, čemu říkáme balkánská kuchyně. Její vývoj ovlivnilo vaření italské, turecké, ale třeba i rakouské. Ve vnitrozemí je kuchyně jednodušší, na pobřeží více rozmanitá a zahrnuje i čerstvé ryby. Víte, že třeba i v Česku oblíbený šopský salát je z Balkánu?

Zelenina je tu základem, to ale i nejrůznější tuky a oleje. Zatímco na jihu používají olivový olej, v zemědělsky založených regionech se nestydí vařit a péct na husím sádle. Naštěstí je nejčastějším způsobem přípravy masa trochu "dietnější" grilování. Malé kebaby, čevapčiči či ražniči, to všecho tu rádi jedí. A k tomu právě ten šopák nebo domácí bílý chléb a také proslulý ajvar, pasta z pečených paprik a lilků. Ale aby to nebylo zas příliš zdravé, třeba v Bosně mají zvyk takové jídlo zapít tzv. kajmakem, což je druh kyselé smetany.

Častá jsou také jídla z kotlíků jako ragú a guláše, které se připravují zejména na větších, třeba rodinných, sešlostech. Mimochodem, balkánská pohostinnost je stejně vyhlášená jako jídlo samotné - když kuchařka ví, že jí přijdou hosté, chystá pro ně tabuli klidně i několik dní předem. Kromě hlavního jídla je standardní pojíst několik různě velkých předkrmů (od oříšků až po známé plněné vinné listy), které mají vzbudit chuť k jídlu, a ještě to zalít domácím vývarem. Uff! Ještě, že na slehnutí jsou tady pálenky jako ouzo nebo rakije.

Pokud byste po tom všem měli chuť na dezert, připravte se na malé kousky ovoce čerstvého, případě pečiva, do kterého se často zapéká ovoce kandované. A k tomu pochopitelně silnou tureckou kávu!

Podobné články

Doporučujeme

Další články