První Mekáč v Československu
V roce 1992 stál cheeseburger v McDonald’s 21 korun, zatímco průměrná mzda dosahovala 3 563 Kčs. Big Mac stál dokonce 48 korun! Dnes si za svou průměrnou mzdu rozhodně koupíte více jídla z „Mekáče“ než před 31 lety, jenže na druhou stranu to musíte brát tak, že v roce 1992 byla v Československu pouze jedna jediná provozovna. Ta během svého otevíracího dne dokázala přilákat do centra Prahy neuvěřitelných 11 tisíc lidí, kteří toužili po tom ochutnat ten pravý fastfoodový kapitalismus. Češi si tak po poměrně krátké době připomněli nekonečné fronty, jež ještě čerstvě znali z dob socialismu.
Policie tehdy musela dokonce kvůli neuvěřitelnému náporu postavit zátarasy, aby v tlačenicích nastolila alespoň nějaký řád. Lidé byli následně do provozovny vpouštěni po skupinkách. I když stál jeden takový burger jako svíčková na smetaně s knedlíkem, přesto to neuvěřitelné množství lidí prostě muselo vyzkoušet. Svíčkovou totiž znali celý život, zatímco takový Big Mac byl novinkou. V centru Prahy navíc vyrostla i první restaurace západního typu a všichni zaměstnanci v ní měli na sobě jednotné uniformy, což každý toužil vidět, aby o tom mohl vyprávět doma nebo v práci. Společně s platy Čechů rostly i počty hladových zákazníků a hlavně počty provozoven v rámci celého Československa. Zatímco v roce 1992 tu byly 3 provozovny, tak v současnosti jich tu je kolem stovky.
Pokud vás zajímá, jak to v prvním McDonaldu v Československu vypadalo, doporučujeme vám reportáž Československé televize, kde se dozvíte, jak to tehdy vlastně bylo. Od té doby jsme se v Česku hodně posunuli, a zdejší McDonald’s se nám snažil v mnohém přizpůsobit. Jen si zavzpomínejte na legendární české lidovky v podobě McBůčku nebo McKřena. Ještě před pár lety jsme si v tomto fastfoodovém řetězci navíc mohli objednat i Maestro Bohemia s uzenými oštiepkami.
V následující galerii vám ukážeme, co všechno si můžete objednat v McDonald’s všude možně po světě. Možná se budete divit, ale mnohdy jsou to opravdické šílenosti.
A jaká je vaše první vzpomínka na jídlo z „Mekáče“?