fb pixel
Vyhledávání

4 recepty na lahodné domácí krémové zmrzliny

Čokoláda a karamel, toho se nelze přejíst!
Zdroj: lipshmack.wordpress.com

S těmihle recepty hodíte zprofanovaného Míšu přes palubu. Které z nich už znáte?

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 23.6.2015, 10:29

Zmrzlina je ten nejpodstatnější letní dezert. Jen v tuhle roční dobu se jí smíme beztrestně přežírat a nemusíme nikomu odůvodňovat proč. Je prostě horko, nebo by aspoň podle kalendáře být mělo – a právě vaše domácí zmrzlina vám bude dělat radost největší. Tak s chutí do toho! Předem upozorňuji, že na většinu receptů budete potřebovat domácí zmrzlinovače, přičemž každá značka má své vlastní parametry k užití. Řiďte se proto přiloženým návodem, jak s mašinou zacházet. Je jí potřeba k úspěšně sladkému finále.

1. Kávová zmrzlina

K tomuto receptu je zapotřebí zmrzlinovač.

Budete potřebovat:
1 hrnek mléka
3 hrnky smetany
1 hrnek cukru krystalu
vanilkový lusk
5 vaječných žloutků
½ hrnku kávových zrn, které nahrubo nasekáte

Jak na věc: Do velké misky dejte mléko, smetanu a kávová zrna. Smíchejte, překryjte misku plastovým víkem a dejte přes noc do lednice. Druhý den přidejte cukr, vezměte si hrnec a na středním plameni směs pomalu vařte. Současně si rozřízněte vanilkový lusk a vydlabejte z vnitřku její dřeň jako drobná zrníčka. Vanilkovou dřeň i lusky hoďte do krémové směsi. Vše přiveďte téměř do varu – jakmile ze směsi začnou stoupat bublinky, máte první část hotovou.

Odeberte si z ní jeden hrnek, budete ho potřebovat. Ve vedlejší misce si rozkvedlejte vajíčka a přidejte do ní jeden hrnek ještě horké krémové směsi. Míchejte, dokud se vše nepromísí. Celou misku pak vylejte zpět do hrnce.

Znovu vařte, dokud krém nezhoustne a nebude se mírně lepit na vařečku. Sundejte hrnec ze sporáku a nechte krém půl hodiny chladnout. Nakonec ho budete muset přecedit, abyste z něj dostali kousky vanilky a kávových zrn. Opět dejte do misky, přikryjte a nechte buď alespoň na hodinu nebo klidně i přes celou noc v lednici. Poté řádně vychlazenou směs dejte na cca 20 minut do zmrzlinovače a nakonec můžete zmrzlinu umístit do vybrané plastové vaničky, na dvě hodiny ji nechat ztuhnout v mrazničce. Pak už je hotovo.

2. Zmrzlina ze slaného karamenu a čokolády

K tomuto receptu je zapotřebí zmrzlinovač.

Budete potřebovat:
2 hrnky cukru
2/3 hrnku vody
2x 1/4 hrnku smetany
1 hrnek plnotučného mléka,
2 lžičky soli
3 žloutky
½ hrnku karamelek,
mléčnou čokoládu rozlámanou na kousky a čokoládovou polevu

Jak na věc: V hrnci na středním plameni si rozpusťte jeden hrnek cukru na karamel do hladka, až bude mít krásnou jantarovou barvu, což by mělo trvat cca 15 minut (a bacha, aby se vám úplně nespálil). Až ho budete mít, přidejte vodu a tím zastavíte vaření – dávejte si pozor, aby na vás nic nevycáklo! Snižte teplotu a míchejte, dokud nebudete mít krásný hladký obsah (bude to trvat déle, tak nepolevujte v pozornosti). Přidejte smetanu, mléko a sůl. Vařte, dokud se směs řádně neprohřeje.

Mezitím si připravte velikou mísu, kterou naplníte studenou vodou a ledem, budete ji používat na chlazení. Do ní dejte menší misku a připravte si sítko s jemnými očky. V další, středně velké misce rozšlehejte žloutky a druhý hrnek cukru, dokud nemáte dobře promícháno.

Směs v hrnci sundejte ze sporáku a za stálého šlehání její část smíchejte se žloutky a cukrem. Jakmile směs v misce bude mít zhruba stejnou teplotu jako směs v hrnci, kterou jste před chvílí dali pryč z ohřevu, můžete všechno z misky vrátit zpátky ke zbývající směsi v hrnci a znovu povaříme. Nesmí se vám nic přichytit na dno. Vařte cca 2 až 3 minuty, dokud vám ze směsi nepůjde pára a smetana nezhoustne. Pak sundejte ze sporáku.

Vaše dílo teď bude mít zhruba konzistenci pudinku. Vše to přelijte přes připravené síto do mísy, která má pod sebou ledovou lázeň. Chlaďte a první hodinu směs míchejte každých 20 minut, každou další hodinu aspoň jednou. Studený pudink pak už nechte přes noc v lednici.

Druhý den dejte pudink do zmrzlinovače a přidejte čokoládové kousky. Pak už stačí jen vybrat vhodnou vaničku a skladujte v mrazáku – máte hotovo.

3. Čokoládová zmrzlina s Guinnessem

Zmrzlina samotná není těžká na přípravu, ale aby všechno bylo dokonalé, budete muset pro ni vytvořit pudinkový základ. Směle do toho!

Budete potřebovat:
2 hrnky plnotučného mléka
2 hrnky smetany
1 a ¼ hrnku cukru krystalu
8 žloutků

Jak na pudinkový základ: Bude se vám hodit větší hrnec – dejte dohromady mléko, smetanu a polovinu cukru. Vařte na silnějším ohni za průběžného míchání, dokud cca za 5 minut směs nepřijde do varu. Ve středně velké misce si mezitím rozšlehejte žloutky a cukr. Jakmile se vám směs v hrnci bude vařit, odstraňte ji z plotýnky a stejně jako u předchozích receptů část vlijte do misky se žlutky a cukrem, za stálého míchání, dokud nebude poměr zhruba 50:50. Když budete mít v misce vše pěkně smícháno, přelijte vše zpět do hrnce a hřejte na plotýnce za mírné teploty. Nesmí se vám opět nic přichytit na dně, vařte kolem 2 minut, dokud vám směs nezhoustne a nepůjde z ní lehce pára. Pak přelijte do vaničky, kterou vzduchotěsně uzavřete a necháte chladit po 24 hodin. Tenhle pudinkový základ vám vydrží 3 až 5 dní. Máte hotovo.

A teď k samotné zmrzlině

K tomuto receptu je zapotřebí zmrzlinovač.

Budete potřebovat:
¼ černého piva Guinness,
1 a ½ lžičky instantní kávy
¼ lžičky soli
¼ lžičky přírodního vanilkového extraktu,
½ hrnku hořké čokolády
+ onen krémovo-pudinkový základ, jehož postup je uveden výše.

Jak na zmrzlinu: Kávu, sůl, vanilku a Guinness – tyhle tři ingredience dobře smíchejte a vlijte do zmrzlinovače (a řiďte se instrukcemi svého přístroje). Až budete mít hotovo, vložte do vaničky, a přimíchejte čokoládové lupínky. Dejte zmrzlinu do mrazáku minimálně na dvě hodiny předtím, než budete podávat.

Podávejte jako ‚směs‘ – chlazený pudink proložený zmrzlinou.

4. Karamelovo-čokoládová zmrzlina s marshmallow

Budete potřebovat:
1 hrnek cukru
2 a ¼ lžičky kukuřičného škrobu
1/8 lžičky soli
1 hrnek plnotučného mléka a 1 hrnek šlehačky (slijte dohromady!)
50g 70% čokolády (roztavené)
2 rozšlehaná vejce
2 hrnky smetany
1 hrnek marshmallow krému
+ rozdrcená čokoládu, trochu karamelek a šlehačka

Jak na to: Do hrnce dejte cukr, škrob a sůl. Postupně přidávejte slité mléko se šlehačkou, míchejte na mírném ohni. Vařte, dokud směs nezhoustne, což by mělo trvat od přidání mléka/šlehačky cca 2 minuty. Odstraňte z plotýnky a vlijte směs do rozpuštěné čokolády. Část horké směsi vlijte do rozkvedlaných vajec, a když máte smícháno, vraťte vše do hrnce a znovu vařte cca minutu. Směs by se vám neměla začít vařit. Jakmile máte hotovo, sundejte hrnec z plotýnky a nechte směs zchladnout. Přidejte smetanu a nechte dál chladit. V téhle chvíli by se vám mohla opět hodit studená lázeň – průběžně při chlazení směs míchejte a přidejte rozdrcenou čokoládu i s karamelkami a marshmallow krémem zhruba pět minut předtím, než vše dáte do mrazáku. Opět skladujte nejlépe ve vzduchotěsné vaničce.

A pokud nevíte, co s marshmallowny, tady máte rovnou 12 skvělých receptů.

Podobné články

Doporučujeme

Další články