Není nic lepšího, než po měsících "strádání" na stravě z rychlého občerstvení a restaurací konečně dorazit domů za mámou a užít si její domácí kuchyni. I na tak "obyčejné" jídlo je řízek, jsme si za ta léta vytvořili řadu krásných vzpomínek. Schválně, jak je dělá vaše máma? Tady máte hned několik různých úprav, které prostě milujeme - a pokud je neznáte, zamilujete si je také. U každého receptu samozřejmě můžete použít maso, jaké chcete. Záleží jen na vás.
1. Kýta v mandlích
Budete potřebovat: strouhanku, 50 g plátků mandlí, sůl, pepř, 3 vejce, hladkou mouku, 250 g telecí kýty, máslo.
Jak na to: Kýtu omyjte, osušte, lehce naklepejte, osolte, opepřete. Strouhanku smíchejte s mandlemi. Kýtu obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Dozlatova opečte na másle.
2. Zelený Holanďan
Budete potřebovat: strouhanku, 3 vejce, 2 lžíce nasekaných lístků konopí (můžete zvolit i jinou bylinku), 2 lžíce nasekané petržele, sůl, pepř, hladkou mouku, vepřový řízek, olej.
Jak na to: Speciální strouhanku připravíte snadno - vmíchejte do ní bylinky čerstvé, nejlépe potom, co je trochu pomnete v hmoždíři. Řízek pak jako předtím osolte, opepřete, obalte v trojobalu a osmahněte dozlatova na oleji.
3. Corn řízek
Co budete potřebovat: strouhanku, sůl, pepř, fenykl, hladkou mouku, 3 vejce, corn flakes, olej, kuřecí řízek.
Jak na to: Maso osolte, opepřete, posypte fenyklovým semínkem a poté obalte v trojobalu - lehce podrcené cornflaky do strouhanky vmíchejte. Smažte dozlatova na oleji.
4. Vepřová krkovice na černém sezamu
Co budete potřebovat: vepřovou krkovici, sůl, pepř, hladkou mouku, 3 vejce, strouhanku, černá sezamová semínka, olej.
Jak na to: Maso na krajích nařízněte, aby se vám při smažení nekroutilo. Lehce naklepejte, osolte, opepřete. Strouhanku smíchejte se sezamovými semínky (neloupanými) - množství podle vaší chuti. Pak řízek obalte v trojobalu a smažte dozlatova.
5. Hovězí v chilli
Co budete potřebovat: hovězí řízek, sůl, pepř, chilli, petrželku, česnek, hladkou mouku, 3 vejce, strouhanku, olivový olej.
Jak na to: Tohle je teprv příprava pro pořádný chlapy a tak si vyžaduje trochu složitější postup. Suchý chleba nakrájejte na kousky, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby do křupava. Pak strouhanku vyklopte do mixéru, přidejte sůl, česnek, petrželku a chilli papričky. Pomixujte společně, pak vyklopte směs na pánev a smažte do křupava aspoň 5 minut, přidávejte občas kapku olivového oleje a míchejte. Když máte hotovou strouhanku, zbývá vám už jen osolit a opepřit řízek, nasadit mu trojobal a osmažit dozlatova.
A pokud byste si k těm řízkům chtěli udělat ještě vynikající domácí dipy, TADY máte hned několik receptů.