fb pixel
Vyhledávání

Připravte si doma ceviche z červené řepy

Zdroj: Buddha-Bar

Sezóna červené řepy s sebou přináší mnoho kreativních způsobů její přípravy. Pokud byste si přáli něco méně okoukaného, než je slavné řepové carpaccio, vyzkoušejte náš vegetariánský recept, tentokrát inspirovaný Jižní Amerikou.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 29.9.2016, 10:41

Šéfkuchař Buddha-Bar Restaurantu, Lukáš Želivský, nám prozradil, jak na řepový ceviche – nápaditou bezmasou verzi lahodné speciality s kořeny v Peru, původně připravované ze syrového tuňáka, který se dlouho marinuje v limetkové šťávě. Receptura vyžaduje čerstvé ingredience včetně pomerančové a řepové šťávy, a tak je výsledek příjemně svěží a lehký.

Co potřebujete:

1 l čerstvé šťávy z červené řepy
400 ml čerstvé pomerančové šťávy
50 ml čerstvé limetkové šťávy (velký panák)
50 g majonézy (3 lžíce)
500 g červené řepy
Rukola
Kumkvaty na ozdobu
Sůl

Postup:

Řepu opláchneme pod tekoucí vodou, osušenou ji zabalíme do alobalu a pečeme v rozehřáté troubě na 190°C 40 minut (nebo dokud není řepa měkká). Mezitím smícháme šťávy z řepy, pomerančů a limetek a na mírném ohni je za občasného míchání redukujeme na cca 1/3 objemu. Výsledkem by měla být hustší sladkokyselá omáčka, která nám poslouží také jako marináda na řepu.

Studenou, měkkou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky 1,5 x 1,5 cm. (Odkrojky si schováme na další krok.) Kostičky přelijeme 100 ml naší omáčky z řepy, dobře promícháme, osolíme a necháme marinovat 1 hodinu v lednici.

Z majonézy a odkrojků řepy pomocí mixéru vytvoříme řepové „aioli“. Ochutíme ho limetkovou šťávou a solí.

Před servírováním promícháme namarinovanou řepu, ozdobíme lístky rukoly a plátky kumkvatů. Přidáme aioli a přelijeme zbylou omáčkou z řepy a citrusů.

TIP:

Při nahrazení klasické majonézy její sójovou verzí, tzv. “sojanézou”, můžete náš ceviche podávat i veganům.

A TADY máte recept na zelené koblihy s čajem matcha.

Podobné články

Doporučujeme

Další články