fb pixel
Vyhledávání

Je to hra - před barem i za barem. Jak barman pozná, že je někdo na lovu?

Zdroj: Pokud nejdete najisto, barman z vás šikovně vytáhne, co vám chutná.

Stoupající barmanská hvězda - Ondřej Hnilička - vám prozradí, jak vypadá svět zpoza baru a jaké koktejly teď frčí.

Radka Pružinová
Radka Pružinová 8.9.2015, 11:00

Kdo je Ondřej Hnilička?

Když vyrazíte na drink do pražského Hemingway baru, je velká šance, že vám namíchá skvělý koktejl právě on - mladý barman, který patří mezi absolutní českou i světovou špičku. V roce 2013 si přivezl třetí místo z celosvětové soutěže Jameson Bartenders Ball, o rok později se společně s Michalem Ďurinikem umístil jako první v Ron de Jeremy global competition a letos... Letos se mu podařilo nejdřív zvítězit v lokálním kole prestižní soutěže Chivas Masters a pak se umístit jako druhý na světovém finále v New Yorku. Celkem se míchalo sedm drinků během šesti soutěžních kol. Každé bylo zaměřeno na něco jiného. Jednou to bylo párování s jídlem, podruhé s ochuceným ledem... A na co Ondra nezapomene? "Nejspíš na moment, kdy jsem se dozvěděl, že dva porotci mě označili jako celkového vítěze. To mě potěšilo asi úplně nejvíc. Ani nelituji, že mezi mnou a prvním místem byl rozdíl pouhých dvou bodů..."

Na jaký drink se podle Vás nejlíp "balí"?

Na ten, co je dobrý a něčím zajímavý. Když k drinku přidáte něco navíc, vždy máte plusové body. A hra může začít...

Když stojíte za barem, poznáte, s jakými úmysly lidé do baru přišli? Jak vypadá třeba slečna na lovu? Respektive jak se chová?

Barman je psycholog. A už od vstupu hosta do baru se snaží pracovat s tím, jak ten člověk vypadá, jak je oblečený, co má za hodinky, boty a jak pozdraví. To vše hraje svoji roli. A slečna na lovu? Asi hází očko po baru po potencionálním úlovku. Nohu má přes nohu, na sobě něco „málo“, něco, co je decentní a naopak velmi sexy. Právě přišla z manikury a její vlasy voní až k vedlejšímu stolečku. Pokud se mýlím, tak se omlouvám. Na lov může možná jít i v teplákách. :-)

Poznáte, co si kdo objedná?

Je to hra. S hostem si můžete hrát. Nasměrovat ho k výběru. Anebo naopak s výběrem drinku, dobrého spiritu nebo vína otevřeně pomoct. Vše je o komunikaci. Ta je v tomhle velmi důležitá.

Jak oblibu koktejlů ovlivňuje reklama a média jako taková?

Myslím, že nejde ani o reklamu. Když jdete do baru, tak buď už víte, co máte ráda a co pijete. Anebo ráda zkoušíte nové věci a necháte si doporučit barmanem nějaký speciální drink.

Co teď letí?

Trendy se stále mění. Nyní jsou velmi populární drinky na bázi Mezcalu. A koktejly s lehkým nádechem ovoce.

Jaký drink byste doporučil jako ideální do teplých dní a nocí babího léta? (Rozhovor vznikal začátkem září - pozn. red.)

Ovocný smash, caipirinhu anebo jednoduché dvousložkové drinky jako gin and tonic, Chivas whisky and ginger. Tyhle drinky jsou rychlé na přípravu a vždy osvěží.

Váš nejoblíbenější drink? Co nejradši mícháte a co nejradši sám pijete?

Whisky sour – to je moje potěšení. Nerozlišuju, co mě baví míchat a co nemám rád. Baví mě opravdu všechno. Ale úplně nejlepší je vymýšlet nové drinky. Jsem rád kreativní. Jiný.

Co by dobrý barman nikdy neměl dělat?

Chodit pozdě do práce a být nepříjemný na hosty. Těm by se měl naopak věnovat na 200 procent. A taky by měl být zodpovědný za odvedenou práci. Ale to není jen o dobrém barmanovi. Tak by to mělo být u všech.

Tip od Ondřeje - koktejl SUMMER CINNI TIME - vám aspoň na chvíli vrátí léto!

Co budete potřebovat:

1-2 zrnka čerstvého kardamonu

2 cl čerstvé citronové šťávy

1 cl medové vody (voda + med 1:1)

1 zázvorová limonáda

40 ml whisky Chivas Regal

kostky ledu

citronová kůra a celá skořice na ozdobu

Postup:

V long sklenici lehce podrtíme zrnka kardamonu. Přidáme citronovou šťávu, medovou vodu a whisky Chivas Regal. Nasypeme led a dolejeme zázvorovou limonádou. Lehce promícháme, aby se ingredience spojily. Koktejl ozdobíme citronovou kůrou a skořicí, vložíme brčko a podáváme.

A TADY máte 7 nejobskurnějších drinků, kterými se nás kluci snažili sbalit v devadesátkách.

Podobné články

Doporučujeme

Další články