fb pixel
Vyhledávání

Skvělé svačinky nejen pro školáky

Připravit dětem zdravou svačinku, která jim dodá všechny potřebné živiny, a zároveň nebude po návratu ze školy stále v aktovce, je pro mnoho rodičů oříšek. Prvních několik dní a týdnů jsou rodiče kreativní a přípravou svačin jsou schopni strávit mnoho času. Čím více se ale blížíme konci prvního čtvrtletí, tím více rodičů sklouzává k tradičnímu rohlíku se šunkou. Pokud je rohlík celozrnný, šunka kvalitní a vše je navíc doplněno zeleninou či ovocem, jedná se sice o zdravou svačinku, ale dětem se brzy přejí.

Redaktor
Redaktor 30.8.2019, 09:53

Skvělé recepty pro každého

Zatímco snídaně by měla tvořit přibližně 20-25 % denního příjmu energie, svačina by měla zastat přibližně 10-15 % příjmu energie. Základem je obvykle celozrnný kvalitní chléb či rohlík, případně zkuste tortilly, bagely anebo kváskový chleba. Šunky jsou osvědčenou náplní, ale vhodnou alternativou může být i Cottage sýr, falafel nebo vaječná omeleta. Pokud chcete být za hvězdného svačináře, připravte dětem vlastní pomazánku. Připravit ji můžete společně, takže v ní bude pouze to, co dítěti skutečně chutná.

Pokud se chcete pečivu zcela vyhnout, můžete přichystat salát. Skvělý je například s červenou čočkou a sýrem. Stačí jej zabalit do dózy, přidat vidličku a doufat, že ji školák nikde nezapomene. Další inspiraci na školní svačinky naleznete v našich receptech a potřebné suroviny naleznete v obchodech Tesco.

Usměvavý zeleninový wrap

Ingredience:

2 tortilly

Jogurtový dip:

1 mrkev

¼ jogurtu

2 ředkvičky

½ olivového oleje

¼ červené papriky

½ lžičky pažitky

strouhaný sýr

Avokádový dip:

1 lžíce bílého jogurtu

¼ jogurtu

Dekorace:

½ avokáda

cherry rajčátka

špetka soli

pažitka

citronová šťáva

Postup:

Nastrouháme zeleninu a papriku nakrájíme. Vše vložíme do mísy a přidáme sýr a jogurt. Směs dáme do středu tortilly, kterou následně zabalíme a přeložíme na půl. Odkrojíme vrchní část tortilly tak, aby na bocích zůstala malá zaječí ouška. Přepůlíme cherry rajčátko a uděláme z něj nos. Z pažitky vytvoříme vousky a mrkvičku použijeme na oči. Můžeme podávat s dalšími dipy.

Pomazánka z kořenové zeleniny

Ingredience:

70 g mrkve

50 g celeru

50 g petržele nebo pastináku

70 g cibule

1 polévková lžíce másla

1 pol. lžíce hořčice

2-3 pol. lžíce bílého jogurtu

čerstvá pažitka

sůl

Postup:

Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno. Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej nechtě rozpustit. Následně přidejte zeleninu a několik minut restujte. Směs nechte vychladnout a vmíchejte hořčici a bílý jogurt. Podle chuti dosolte a přidejte pažitku.

Sýrové muffiny

Ingredience

2 hrnky špaldové mouky

2 lžičky kypřicího prášku

½ lžičky jedlé sody

sůl

½ lžičky tmavého cukru

150 g strouhaného sýru

hrst nasekaných bylinek

1 vejce

1 ½ hrnku bílého jogurtu

6 pol. lžic másla

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte bylinky, sýr a cukr. Vše důkladně promíchejte dohromady. V další míse smíchejte jogurt, vejce a máslo. Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, dokud se vše nespojí v jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt. Papírové košíčky naplňte do ¾ těstem a pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou muffiny zlaté.

Kuskus se švestkami, rozinkami a mandlemi

Ingredience

300 g kuskusu

100 g sušených švestek

40 g rozinek

40 g loupaných mandlí

200 g bílého jogurtu

2 lžíce medu

1 lžíce mleté skořice

Postup

Kuskus připravte dle návodu na etiketě. Nechte jej vychladnout a postupně přidejte nakrájené kousky sušených švestek, rozinky, mandle, bílý jogurt, med a mletou skořici.

Salát s čočkou, mrkví a sýrem

Ingredience

1 balení červené čočky

4 mrkve

1 balení rukoly

1 lžička hrubozrnné hořčice

100 g sýra čedar

2 lžíce olivového oleje

špetka soli

špetka pepře

Postup

Čočku uvařte do změknutí, ale nerozvařte ji. Na koleji krátce orestujte mrkev nakrájenou na nudličky. Čočku a mrkev dejte do mísy. Přidejte rukolu, nahrubo nastrouhaný sýr a dochuťte olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.

Podobné články

Doporučujeme

Další články