Co jíst během Chanuky?
Kromě zapalování svíček se v rámci Chanuky provozuje i spousta dalších zajímavých tradic. Je mezi nimi například zpívání tradičních židovských písní, každodenní modlení nebo roztáčení káči v rámci hry Sevivon. Samozřejmostí je i příprava tradičních jídel, která by měla být připravována primárně na olivovém oleji, čímž si Židé připomínají zázrak s olejem v Chrámu. Proto na oleji smaží například speciální koblihy nebo bramboráky. Židovské koblihy se nazývají sufganiot a většinou jsou plněné džemem nebo krémem. Původní recept na sufganiot pochází z Evropy z období středověku. Židovská obdoba bramboráků se nazývá latkes, podávají se s jogurtem nebo smetanou.
Skvělých a lahodných pokrmů, které se připravují během Chanuky, je samozřejmě mnohem víc. Nejsou to jenom koblihy a bramboráky!
Vypadá to, že během Chanuky by se dobře najedl běžný křesťan nebo ateista, protože jídla to jsou všem dobře známá a některá jsou navíc smažená na oleji. To umíme vždy ocenit.