fb pixel
Vyhledávání

Sváteční večeře u Židů: Co se tradičně večeří během Chanuky?

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

Chanuka patří mezi nejdůležitější židovské svátky v roce. Letos odstartuje 7. prosince a skončí 15. prosince. Tyto „židovské Vánoce“ mají za cíl připomenout si znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských. Symboliku tohoto osmidenního svátku navíc nese osmiramenný svícen, na kterém se každý den zapaluje jedna svíčka po celou dobu svátku. Nás ale spíš zajímá, co Židé během Chanuky jedí...

Martin Miko
Martin Miko Aktualizováno 6.12.2023, 01:10

Co jíst během Chanuky?

Kromě zapalování svíček se v rámci Chanuky provozuje i spousta dalších zajímavých tradic. Je mezi nimi například zpívání tradičních židovských písní, každodenní modlení nebo roztáčení káči v rámci hry Sevivon. Samozřejmostí je i příprava tradičních jídel, která by měla být připravována primárně na olivovém oleji, čímž si Židé připomínají zázrak s olejem v Chrámu. Proto na oleji smaží například speciální koblihy nebo bramboráky. Židovské koblihy se nazývají sufganiot a většinou jsou plněné džemem nebo krémem. Původní recept na sufganiot pochází z Evropy z období středověku. Židovská obdoba bramboráků se nazývá latkes, podávají se s jogurtem nebo smetanou.

Skvělých a lahodných pokrmů, které se připravují během Chanuky, je samozřejmě mnohem víc. Nejsou to jenom koblihy a bramboráky!

Vypadá to, že během Chanuky by se dobře najedl běžný křesťan nebo ateista, protože jídla to jsou všem dobře známá a některá jsou navíc smažená na oleji. To umíme vždy ocenit.

Podobné články

Doporučujeme

Další články