1. Rafinované obiloviny
Regály ve vašem supermarketu jsou nacpané cereáliemi, těstovinami a rýží, které se tváří extrémně zdravě, ale bohužel, musíme vás zklamat, zas tak blahodárné pro vaše tělo nejsou. Jedná se totiž o rafinované obiloviny – tedy také, které mají vyšší obsah škrobu a tím pádem vyšší glykemický index. A také i menší obsah vlákniny, vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin. No někdo už vám to sdělit musel.
2. Kukuřičná krupice
Víte vůbec, co do sebe cpete? Zbytky ze zpracování kukuřice. Takové, kterým chybí vitamíny, minerály a taky dost vlákniny. Perete do sebe úplně zbytečnou pochutinu.
3. Žraločí maso
Jasně, že je rybí maso zdravá záležitost. Ale u žraločího masa je to ještě trochu jinak. Obsahuje totiž třikrát více rtuti, než je tomu třeba u pstruha. A to je špatně. Vaše tělo vám za žraloka prostě nepoděkuje.
4. Seitan
Rostlinná bílkovina z pšeničné mouky pocházející z Asie, která má vegetariánům nahradit maso. Pozor, tahle věc se nevyrábí se sóji, ale z pšeničného lepku, což je vysoce alergenní protein.
5. Nízkotučné salátové zálivky
Všeobecný iracionální strach z tuků vede potravinářské společnosti vyrábět zálivky s nízkým obsahem oleje. Proboha proč? Vždyť ocet příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi a rostlinný olej je plný esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. V takové zálivce je prostě tuk nahrazen cukry a nejrůznějšími emulgátory. Hnus.
6. Rýžové chlebíčky
A jsme u nich. Rýžové chlebíčky jsou čiré zlo. Rozhodně po nich nezhubnete, takže se klidně vraťte k normálnímu chlebu. Raciolky mají obrovsky vysoký glykemický index a hladina cukru ve vaší krvi si po nich připadá jako na horské dráze. Výsledkem je, že máte po nich chuť na sladké víc než kdykoli předtím.