Organizátorem soutěže je Vzdělávací program Kulinářské umění (KU), která vznikl již v roce 2014. Za svůj cíl od založení považuje popularizaci kvalitní, profesionální a moderní gastronomie. To by však nešlo bez intenzivní spolupráce s českými hotelovými a gastronomickými školami. V současnosti je do programu zapojených 65 tuzemských specializovaných vzdělávacích institucí.
KU Young Chef se pomalu stává tradiční letní přehlídkou mladistvého zápalu a gastronomického talentu. Jedná se o jedinou akci toho druhu u nás, a proto se těší veliké přízni a podpoře předních českých šéfkuchařů, i štědrých sponzorů. Letošní třetí ročník v průběhu dvou nominačních týdnů nabídl veřejnosti náhled na možné scénáře budoucnosti tuzemského kulinářství. Největší překážky ale na soutěžící teprve čekají během finálových večerů.
Adepti na vítězství budou muset prokázat například, jak si během večera zasvěceného pekařskému umění v praxi poradí s úkoly, k jejichž zvládnutí musí využít pomoci elektrických spotřebičů. Ty poskytla obchodní síť Potten & Pannen – Staněk jako jeden z partnerů soutěže. „Snažíme se zde vychovávat profesionály v oboru gastronomie. To by nešlo bez kvalitního vybavení, a manipulace s ním má také svá nezpochybnitelná pravidla,“ říká Filip Sajler, ředitel společnosti Perfect Canteen & Perfect Catering: „Podle toho hledáme i naše partnery. Spolupráce s předními brandy ve všech segmentech gastronomie je jediný způsob, jak studentům ukázat, jak by to v reálu mělo vypadat. Vedeme je k tomu používat ty nejkvalitnější suroviny i vybavení, aby i výsledek jejich práce byl jedinečný a dokonalý. To je nejlepší způsob, jak si uvědomit, kde jsou naše limity,“ dodává.
„Velice nás těší, že můžeme být součástí. Na KU Young Chef se rodí budoucí hvězdy v oboru. Když si uvědomím, že i my jsme se třeba jen malou troškou podíleli na formování jejich schopností a profesionálního směrování, mám z toho velkou radost,“ vysvětluje motivaci společnosti Pavel Staněk, spoluzakladatel společnosti Potten & Pannen – Staněk. Ta do soutěže dodala měděné nádobí Mauviel, které má výsadní postavení v restauracích ověnčených michelinskými hvězdami. 9. září budou muset prokázat své dovednosti s malými kuchyňskými elektrospotřebiči italské značky Smeg, jejichž výhradním distributorem v Čechách a na Slovensku je též Staňkova firma. „Mladé talenty si musíme hýčkat. Od začátku by přitom měli být vedeni k tomu, aby vařili jako profesionálové, i když mají před sebou pořád dlouhou cestu. Nikdy není příliš brzy myslet na budoucnost sebe sama, i celého profesního odvětví,“ usmívá se kulinářský guru.
KU staví svou filozofii na myšlence, že kariéra v gastronomii má směřovat k mistrovskému osvojení profesionálních kulinářských a gastronomických technik. K tomu by měli být aspirující studenti vedeni už od zahájení kariérní přípravy. Od roku 2016 proto existuje Akademie KU pro pedagogy, jež vzdělává samotné učitele, aby žákům předávali informace správným a přínosným způsobem. V roce 2019 byla spuštěna Akademie KU pro talentované žáky, do které se mohou zapojit všichni žáci, kteří se chtějí dozvědět více o pokročilých kulinářských technikách formou samostudia. Programy jsou velmi populární, a nyní se jich účastní 474 učitelů a 4 700 studentů ze všech koutů republiky.
Prvního finálového večera, který se uskuteční 7. září, se zúčastní všech 12 semifinalistů. V tomto a navazujících kolech 8., 9. a 10. září budou všichni kromě tří nejlepších vyřazeni. Ti pak změří síly v grand finále v sobotu 12. září 2020 v zázemí pankrácké restaurace Avast Perfect Canteen.