Už vás unavuje kupovat každý druhý týden kelímek Nutely a marmelády od babiček došly? Tak zkuste pár tipů od generací rodičů, kteří se trápili stejně jako vy. A jednoho krásného dne nad tajemnými chutěmi svých dětí vyhráli. Zkuste se inspirovat - a uvidíte, možná se navzájem příjemně překvapíte.
1. Sýr cottage + čerstvé ostružiny + skořice
Na celozrnnou bagetu naneste sýr, ostružinami nešetřete a vše posypte jemně mletou skořicí. Protože teď zrovna ostružiny dozrávají a doslova na vás při procházkách lesem lascivně pokukují, musíte je využít.
2. Zelená pomazánka s avokádem a vejcem
Na tvrdo si uvařte čtyři vejce, dvě rozkrojte na polovic a vyloupněte z nich žloutky, ty do pomazánky nepřidávejte. Nakrájejte vejce na kostky. Dvě malá avokáda si oloupejte a nakrájejte. Dále budete potřebovat jednu lžíci řeckého jogurtu, dvě polévkové lžíce citrónové šťávy, dvě lžíce nasekané cibule, jednu čtvrtinu čajové lžičky dijonské hořčice. Všechny ingredience pak smíchejte v misce a podle chuti přidejte sůl a pepř.
3. Čedar + jablko
Sýr a sladké jablko? Překvapí vás, jak skvělá kombinace to je. Budete potřebovat toastový chleba, čedar, máslo a na plátky nakrájené jablko. Toastové chleby namažte z jedné strany máslem. Na rozehřátou pánev položte první - máslem namazanou stranu dolů. Pak na toast položte plátek sýra. Počkejte, až lehce povolí, položte na něj plátek jablka, další plátek sýra a toast, namazanou stranou navrch. Opatrně sendvič otočte, aby se propekl i z druhé strany. Pokud by vám tento postup přišel až příliš pracný, vždy je tu po ruce mikrovlnná trouba - ale výsledek se bude lišit.
4. Avokádo + salát + rajčata
Budete potřebovat celozrnný chléb, nakrájené avokádo, listy salátu, plátky čerstvých rajčat a majonézu. Nezapomeňte i osolit. Plátky chleba si opečte, z každé strany pak jemně namažte majonézou (příliš s tím nepřehánějte), přidejte avokádo, lehce ho posolte, na něj salát a plátek rajčete (i ty posypte trochou soli). Pro ty sviště, kteří nepohrdnou masem, klidně přidejte plátek šunky.
5. Arašídové máslo + banán + med
Tohle bude možná pro mnohé z vás nejpodivnější kombinace. S arašídovým máslem se to má následovně - buď ho milujete, nebo ho nestrčíte do úst. A za zkoušku nic nedáte. Je to především jednoduché. Banán si nakrájejte na kolečka (ne moc tlustá, přeci jen aby to zvládli sníst). Toastové chleby namažte arašídovým máslem, rozmistěte na něj štědře banán a pak zakápněte medem. Tenhle experiment by mohl být v budoucnu u vás doma jedničkou školních svačin.
A TADY máte recepty na studené polévky.