Vařím, vaříš, vaříme
V Česku se vaří odnepaměti, to je celkem bez diskuze. Z některých mistrů vařečky se staly časem doslova a do písmene kuchařské celebrity. A na takovou Magdalenu Dobromilu Rettigovou se vzpomíná dodnes, stejně jako například na legendárního kuchaře slavného krále komiků Vlasty Buriana Jaromíra Trejbala.
Oblibě se těší i nejrůznější televizní kuchařské show. Aktuálně běží na Nově MasterChef Česko, kde o titul toho nej kuchařského amatéra bojuje několik nadšenců. To vše bedlivě sleduje a vítěze také vybírá odborná porota ve složení Jan Punčochář, Radek Kašpárek a Přemek Forejt. Poslední jmenovaný se ale ukazuje i jako muž mnoha talentů. Díky jiné televizní podívané už víme, že dobře zpívá a tancuje. Například. A z primáckého Ano, šéfe! se stal de facto kult televizní zábavy a z jejího hlavního představitele Zdeňka Pohlreicha kat českých restauratérů. Na druhou stranu, když Pohlreich v pořadu někoho pochválil, tak hospoda měla úspěch a tím pádem tržby zajištěné – alespoň tedy na nějakou dobu.
Kuchařský den
Co si ale máme pod Mezinárodním dnem kuchařů představit? Definice hovoří jasně. „Mezinárodní den kuchařů patří komu jinému než všem kuchařům, ať už profesionálním nebo ‚kuchtíkům‘, které vaření prostě baví. V tento den se konají různé akce spojené s vařením, pečením, smažením a vše, co se kuchyně týče. Konají se i dobročinné akce, kdy výtěžek ze zakoupených jídel, dezertů a ostatních pokrmů je věnován na charitu.“
Věděli ale námi oslovení známí kuchaři, že mají „svůj“ den? „Jasně, že to vím,“ odpověděl bez sebemenšího zaváhání Ondřej Slanina, šéfkuchař a také provozovatel několika restaurací. „Dokonce si pamatuji ještě z dob, kdy jsem působil v naší kuchařské asociaci, že se tento den i slavil, probíhaly různé akce,“ dodal. Oblíbený italský kuchař, Emanuele Ridi, který už je v Česku doma, nám sdělil, že on to věděl, ale nikdy tento svátek neslavil. Naopak Zdeněk Pohlreich o existenci Mezinárodního dne kuchařů nevěděl.
Každá profese má něco. A ne každý z nás má všechny talenty a vlastnosti, které v kuchyni potřebujete. Jaké tři vlastnosti nebo dovednosti musí mít úspěšný šéfkuchař, jsme se zeptali Ondřeje Slaniny. „To je jasné – je to celé o píli, vůli a také trpělivosti. Bez toho naše řemeslo úspěšně dělat nejde,“ odpověděl nám. Kvalitní jídlo neuvaříte bez čerstvých surovin, to opakoval ve svých pořadech Zdeněk Pohlreich. „Aby se vám jídlo ale opravdu povedlo, tak potřebujete ještě zkušenost, talent, lásku, chuť a také musíte vše vařit s tím, že kuchařina je tvrdá práce,“ přibližuje tajemství úspěchu Pohlreich. V dnešní době to nemají restauratéři zrovna lehké. „V dnešní době bych uvítal, pokud bych byl odborníkem na IT. Ti o práci ani v této době nouzi nemají,“ odpověděl nám Emanuele Ridi se smíchem na dotaz, za co by aktuálně vyměnil svoji profesi.
Jaký je váš vztah k vaření? Na co zítra pozvete své blízké?