fb pixel
Vyhledávání

24 skvostných křenů: proč se při tom nikdo nekření?

K čemu je takový křen dobrý a proč je rozdíl mezi tím, když někdo „kření“ a když „se kření“? Nebo v tom snad rozdíl není?

Radek Kovanda
Radek Kovanda 15.1.2017, 10:00

„Křen je nejštiplavějším kořením ze všech štiplavých.“ Tak praví wikipedie.

Křen pravděpodobně přišel ze západní Asie a do Evropy ho zavlekli Slované

Křen je vytrvalá rostlina s nezdolným kůlovým kořenem

Křen množíme výhradně vegetativně řízky (pizzou to asi moc nejde)

Křen je bohatým zdrojem vitamínu C a A

Křen je plný železa, hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu a tiché zloby

Křen desinfikuje, protože obsahuje široké spektrum antibakteriálních a fytoncidních látek

Téměř totožná slovesa „křenit“ a „křenit se“ mají ve skutečnosti naprosto rozdílný původ

„Křenit“ (dělat křena) má stejný základ jako „kořen“ nebo „křoví“ – prostě něco, co tak nějak překáží

„Křenit se“ má společný kořen s „křivit se“

Výraz „křenit“ ale možná pochází z ‚oblíbeného‘ křenu s párkem. Křen vždycky zůstane (na ocet).

Výraz „křenit se“ také možná vznikl úplně jinak: schválně – snězte hodně křenu, a pak se podívejte do zrcadla

Křen funguje jako dekongestant, tzn. odstraňuje zduření (sliznic). Rovněž pomáhá proti bolestem hlavy.

Křeni prostě nejsou tím, čím se zdají být

A zde se podívejte na 10 divných věcí, které my Češi děláme ve svém volném čase – tedy kromě toho křenění (se).

Podobné články

Doporučujeme

Další články